torstai 24. huhtikuuta 2014

Vaatevallankumous

Minut haastettiin vaatevallankumoukseen, ja toki lähdin mukaan. 



www.aamuset.fi kertoo asiasta näin:

Vaateteollisuudelta vaaditaan torstaina 24. huhtikuuta 55 maassa lisää läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta. Suomessa Vaatevallankumous-päivää vietetään kymmenissä erilaisissa tapahtumissa sekä sosiaalisessa mediassa.
24. huhtikuuta tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun Rana Plaza -tehdasrakennus sortui Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa, yli 1 100 vaatetehtaan työntekijää kuoli ja noin 2 500 loukkaantui. Vuosipäivänä 24. huhtikuuta vietetään Vaatevallankumousta (Fashion Revolution Day).
– Vaatevallankumous kerää yhteen tavallisia ihmisiä, suunnittelijoita, vaatekauppoja, järjestöjä ja monia muita, jotka haluavat osoittaa huolensa vaatetuotannon oloista. Kerromme yhdessä, että haluamme vaatteita, joiden alkuperää ei tarvitse piilotella, sanoo Vaatevallankumouksen Suomeen tuonut Heidi Korva.
Vaatevallankumous kannustaa ihmisiä esittämään itselleen ja vaateteollisuudelle kysymyksen: Kuka minun vaatteeni tekee? Torstaina kampanjaan osallistuvat ihmiset pukevat tahallaan jonkun vaatteen päälleen nurinpäin, ottavat itsestään valokuvan ja jakavat sitä sosiaalisessa mediassa tunnuksella #insideout. Tavoitteena on, että mahdollisimman monet lähettäisivät kuvansa myös vaatemerkeille ja kysyisivät vaatteensa alkuperästä ja tekijöistä.
Tuoreen tutkimuksen mukaan 61 prosenttia vaatemerkeistä ei osaa sanoa, missä heidän vaatteensa tehdään (Australian Fashion Report 2013). Kolme neljästä merkistä ei tiedä millaisissa oloissa kankaat tehdään ja 93 prosenttia ei tiedä käyttämänsä kangasmateriaalin alkuperää.

Itse puin päälleni Polarn O. Pyretin luomupuuvillaisen puseron.




Lapussa lukee Made in Latvia. Laitoin sähköpostia popille, että millaisissa oloissa heidän vaatteensa tehdään ja mistä kankaat tulevat. Odottelen vastausta.

Toki ostaisin itsekin mielelläni täysin kotimaassa tehtyjä tuotteita, siinä vain tulee se hinta vastaan joka usein kirpaisee. Mistä suomalaisen vaatteen hinta muodostuu?


Hyvin harvoin on itselläni varaa ostaa kotimainen vaate, ainoastaan jos sellainen tulee kirpputorilla vastaan, kuten on muutaman kerran onnekkaasti käynyt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti