keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Vaaralliset syöttötuolit

Helsingin Sanomat kertoi eilen jutussaan, että neljä vaarallista syöttötuolia on poistettava markkinoilta. Huomasin että myös meidän ihana pinkki syöttiksemme löytyi listalta, nimittäin suomalaisen Syöttötuoli JS Oy:n perinteinen massiivikoivusta valmistettu Väkisen taittuva syöttötuoli. Luin jutun hieman varauksella. Siinä kerrotaan, että kyseisissä syöttötuoleissa istuttaessa ne saattavat kaatua helposti ja että lapsi pääsee liian helposti niistä itse pois, esim. väleistä. Ainakin meillä on käytössä istuinsuoja, eikä mistään välistä pääse tippumaan. Myös tuo kaatuminen; vanhemmathan valvoo aina lapsen syöttötilannetta, ja rohkenen väittää, että oli mikä tahansa tuoli kyseessä lapsi sen halutessaan varmasti saa kaadettua jos potkaisee jalalla sopivasti pöydästä vauhtia. Mietin, kuinkahan lie suositun Stokken Tripp trapp-tuolin laita on. Noh, youtubesta löytyy video jossa sekin kaatui heppoisesti.


Tuli heti mieleen, että taas yksi suomalaisyritys ajetaan alas kun tällaisia uutisoidaan. Hyvähän se on tutkia, mutta sattuuko Suomessa oikeasti syöttötuolikuolemia? Taas sellaista holhousta ja hysterisointia! Jutussa kerrotaan myös että toimenpiteisiin on alettu jo aiemmin: "Syöttötuoli JS:n nettisivuilta löytyy jo lokakuulle 2014 päivätty tiedote, jossa kerrotaan, että uusimpien määräysten mukaan yrityksen valmistamissa tuoleissa on käytettävä lisäksi turvanauhaa, joka telakoi syöttötuolin ruokapöytään ja estää tuolia kaatumasta. Nauhan on voinut tilata yritykseltä veloituksetta." 

Aiotaan syödä edelleen samasta tuolista. Ei kai kukaan voi tuota tulla hakemaan poiskaan? ;)

17 kommenttia:

 1. Jep! Meillä ei enää ole syöttötuoli-ikäisiä, mutta Stokken Trip trap toki käytössä edelleen...

  On toki hyvä, että turvallisuutta tutkitaan, mutta oikeasti maksetaanko jollekin siitä, että se ulkopuolisena testaa eri yritysten syöttötuoleja? Eikö kuluttaja enää osaa itse arvioida, mikä on hyvä ja mikä huono tuoli? Ymmärrän, jos tuolissa olisi valmistusvika, joka voisi aiheuttaa vaaratilanteen hajotessaan, mutta tuoli on kuitenkin tuoli. Kyllähän minkä tahansa tuolin lapsi saa kiipeilemällä kaatumaan ja mistä tahansa tuolista voi pudota ilman valvontaa. Eikö vanhemmat enää kykene itsenäisesti valvomaan lapsiaan ja syömistilanteita? Voi hyvää päivää! Sääntö-Suomi iskee jälleen :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Luulisi vanhemmillakin olevan sen verran maalaisjärkeä että tiedetään minkä tahansa tuolin kaatuvan ellei valvota. Jep, Sääntö-Suomi...mrrr!

   Poista
 2. Periaatteessa olen ihan yhtälailla turhaa hysterisointia vastaan, mutta meidän 10kk neiti onnistui tänään nousemaan seisomaan syöttötuolissa (jossa on about saman kokoinen tuo istumatila JA pehmusteet). Että sen tippumisen ymmärrän kyllä, nyt olimme molemmat aikuiset onneksi vieressä, mutta jos olisin esim. ollut kokkaamassa olisi vahinko voinut käydä :(

  VastaaPoista
 3. Minusta tämä on tavallaan turhaa vouhoitusta, koska vastuu lapsesta on vanhemmalla. Toki kuluttajan toivoisin, että kun ostan lapselleni jotain, se on turvallinen ja hyvä, mutta ei se ole syöttötuolin tai sen valmistajan vika, jos lapsi putoaa, vaan vanhemman joka ei vahdi lastaan. Minusta ei ole oikein sitoa, teipata tai kahlita lasta tuoliin sen takia ettei äiti tai isä viitsi katsoa pyrkiikö lapsi liikkeelle. Meillä on Stokke ja voin sanoa, että jos olisin jättänyt A:n siihen, niin pudonnut oisi, oli pehmusteet ja turvakaaret tai ei. Jatkakaa siis vain käyttöä! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä on säädöt väärin jos siitä putoaa hepposesti. Sen turvakaaren kuuluu olla niin lähellä napaa ettei lapsi saa sieltä jalkoja itse koukussa pujotettu ulos, vaan lapsen saa pois tuolista ainostaan nostamalla jolloin jalat on suorassa. ja alalaudan kuuluu olla niin alhaalla että jalat vain lepää siinä, mutta siitä ei saa ponkastua itseä ylös. Lisäksi valjaiden käytön laiminlyönti on toki omaa tyhmyyttä. Josta päästään taas aiheeseen että jokainen tuoli on vaarallinen väärin käytettynä.. ;)

   Poista
 4. Kaikki on vaarallisia väärin käytettyinä. Esim stokke videossa puuttuu jaloista palaset jotka nykyään suositellaan kaikkiin stokken syöttiksiin asentamaan jotta se ei pääse kaatumaan. Lisäksi tuolin säädöt on väärin lapsen ikää ja kokoa ajatellen...

  Ja tuo teidän tuoli tosiaan keikkaa ja on vaarallinen, hyvä että se on sanottu ääneen niin valmistaja voi tehdä siihen parannuksia Niinkuin stokkekin teki. Meillä oli tuollainen jo omassa lapsuudessa mutta ei kukaan silloin turvallisuudesta puhunut... Ja kyllä sillä kaaduttiinkin, kun äiti sen verran selkäänsä käänsi että hämmensi ruokaa. Eihän ne niin hepposia sais olla kaatumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy vahtia haukkana vieressä ettei niin pääse käymään :P

   Poista
 5. Kiva blogi myös sinulla :) Liityin myös lukijaksi :)

  VastaaPoista
 6. Väkisen syöttötuolien huomautukset on korjattu jo heti testi tulosten jälkeen viime syksynä. aiemin ostaneet myös saavat osan veloituksetta. Kilpailija nosti kiusaksi tämän jutun esiin nyt kun on muutenkin huonot ajat lastentarvike alalla..

  VastaaPoista
 7. Hyvä postaus, ihan hyvä että joku suhtautuu näihinkin uutisiin kriittisesti. Kaikesta tosiaan saa vaarallista jos toimii itse väärin. Meillä ollut kiakilla kolmella lapsella pöytään kiinnitettävä tuoli joka ei taatusti kenenkään hysteerikon mielestä ole oikea tuoli lapselle, mutta kun on valvottu ja vahdittu, niin viimeinenkin selvisi syöttötuolista tavallisen tuoliin ilman kolhuja. :) Taidan nostaa tämän sinunkin blogisi lukulistalle, kiitos kun tulit vinkkaamaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä sillä valvomisella enimmät haaverit toivottavasti välttää.

   Poista
 8. Meilläkin kaksinkappalein näitä vaarallisia syöttötuoleja. Eivät kyllä ole käytössä tällä hetkellä, mutta aijotaan käyttää vielä tällä kolmannella samoja tuoleja vaarasta huolimatta :D

  VastaaPoista
 9. Mulla on ollut lapsena ihan samanlainen syöttis(puun värinen) ja se oli nyt mun lapsella, mut se hajos! :( Joten ostettiin uusi, just toi Väkisen ja ei ole kaatunut kertaakaan eikä tippunut välistä. Lastahan ei saa jättää yksin syöttikseen, joten äly hoi älä jätä!

  VastaaPoista