torstai 20. elokuuta 2015

NuoriSOME

Tässä on nyt näinä lämpiminä päivinä tullut kulutettua leikkipuiston keinuja ja hiekkalaatikkoa ihan mukavasti. Samalla kun Helmi touhuilee, kerkeää itse tarkkailla ympäristöä. Lähinnä sitä, miten nykylapset leikkipuistossa käyttäytyy. Nuorisomme, tai nuoriSOME kuten otsikkoon kirjoitin, on liimautunut älyluureihinsa jopa toisen kanssa keinuessa! Ja kyseessä arvioisin olevan n. 2-5.-luokkalaiset lapset. Siinä samalla kun itse annoin Helmille vauhtia vauvakeinussa, kerkesi porukka isommissa keinuissa vaihtua. Tällä ajalla jokaisella lapsella oli luuri nenän edessä, jota selailtiin. Välillä vaan paikka vaihtui keinusta liukumäkeen. Käsittämätöntä. Eilen ylitti suojatien kaksi varmasti vain eskari-ikäistä tai korkeintaan ekaluokkalaista, nenä kiinni luurissa. Olen tästä somehommasta ennenkin puhunut ja niin moni muukin, mutta tätäkö se on...? Myönnän, onhan se puhelin mullakin mukana yleensä puistossa. Mutta, olen aikuinen. Silti tulee välillä selattua facea ja instaa ja kun tulee otettua hieno keinukuva Helmistä, pitää se heti jakaa. Onhan se vähän...niin, outoa. Vai ihan tätä päivää? Myös lapsilla näköjään. Mikäpä siinä jos vanhemmat on asettaneet jonkinlaisen rajan sen käytölle, mutta ainakin sen verran mitä kuulin noiden lasten tekevän puhelimillaan ei ole minkäänlaisia estoja netissä päällä. Tuli mieleen, pitäisikö minun puuttua asiaan? En puuttunut, eihän se minun tehtäväni ole kasvattaa siinä asiassa. Silti jäi vähän kaivertamaan... 

Helmi on nyt saanut muutamana päivänä kerran tai kaksi katsoa Teletappeja puhelimestani. Miehen kanssa puhuttiin aiemmin että ei opeteta siihen että saa olla jatkuvasti ruutu edessä, mutta missä menee sitten se raja mikä on liikaa? Ehkä se 1 tai 2 kertaa pienen pätkän katselu päivässä ei haittaa. Alkaahan se vaatimaan lisää kun kasvaa, mutta silloinkin täytyy yrittää pitää ne rajat. Toisaalta on helppoa antaa välillä katsoa jos itsellä on esim. juuri jokin kotihomma kesken ja haluaa rauhassa hoitaa sen loppuun mutta niin...äh.


Onko teidän lapsilla älypuhelimia? Onko netti rajoitettu vai saako selailla miten haluaa? Mitä mieltä olet taaperon kännykän käytöstä (videoiden katselu)?


13 kommenttia:

 1. Olen ihan samaa miettinyt, onko minun tehtävä puuttua toisten kasvatusperiaatteisiin tai "pelastaa" lapsi, jolla ei ole vanhemmat mukana!? Tämä taitaa olla vähän samaa kuin se, kun mammarinki kokoontuu hiekkikselle ja lapset viuhtovat omille teilleen, lyövät toisiaan tai tuuppaavat alamäkeen polkutraktorilla. Toisinaan on vanhemmat olleet asiallisen hämillään, toisinaan tiuskineet, kuinka he kyllä hoitavat lapsensa ihan itse, jos olen mennyt auttamaan lasta, joka itkee maassa, eikä äiti mene auttamaan. Että tiedäppä sitten, puuttuakko vai ei kännykkä-ja tablettitouhuihinkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se kun ei tiedä mihin puuttua ja mihin ei...tämän asian koen kuitenkin ehkä sellaiseksi että se on vanhempien homma.

   Poista
 2. Meillä netin käyttöä tuolta 12v pojalta on rajattu max.2h päivässä. Hän harrastaa 3-4 kertaa viikossa jalkapallo, joten niinä päivinä kun pääsee nettiin tuo 2h on mielestäni ihan ok. Hän ei juurikaan pelaile mitään pelejä, vaan katsoo esim. leffan netflixista tai videoita youtubessa. Youtubeen olemme asettaneet ikärajan videoiden katseluun.
  Minäkin olen kuullut hurjia juttuja mitä tuon ikäiset lapset tekevätkään netissä, mutta olen päättänyt huolehtia vain oman lapseni osalta näistä jutuista, laittanut estot niille sivuille, mihin hänen ei kuulu mennä yms.

  VastaaPoista
 3. Me nähtiin Linnanmäellä mun silmiini alle kouluikäinen, joka laitteessa istui vaan älyluuri kourassa. Siis oikeesti, kuka antaa niinkin pienen lapsensa näprätä sitä puhelintaan jopa kesken huvittelun?! Ok, mä oonkin ihan jälkeenjäänyt kalkkis sillä meidän juuri kolmannen luokkansa aloittavalla ei ole vielä edes omaa kännykkää ja tietokoneellekin päästän ihan satunnaisesti valvovan silmän alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika erikoista, ettei lapsi oikeastaan edes huomaa missä on, jos huvipuistolaitteessakin vaan tuijottaa älypuhelinta :P Voisi puhua jo riippuvuudesta... Vai ottiko videokuvaa siitä, kun on laitteessa?

   Poista
 4. Meillä on aina ollut avoin linja. Tv:tä saa katsoa, samoin puhelimesta piirrettyjä. Se onkin varmaan edesauttanut sitä, ettei kumpikaan lapsista viihdy tv:n edessä, koska se ei ole ollut koskaan kiellettyä. meillä on aina ollut normaalia, et aamulla se on hetken auki, sammutetaan ja avataan vasta illalla :)

  VastaaPoista
 5. Meillä katsotaan pikku kakkosta aamulla ja joskus illalla, siis ihan telkkarista. Mä oon tämmönen äly(tön)puhelimien vastustaja :D eikä mulla siis itsellänikään oo älypuhelinta :D Tosin nyt taitaa olla aika hommata kun kännykkä hajos.. Inhoon sitä kun juttelee jonkun kanssa ja se hymähtelee ja vilkuilee puhelinta.. Meillä 4v saa joskus leikkiä iskän puhelimella, siinä on semmonen lintu joka toistelee sanoja ja jotain..mutta voi siis olla ettei moneen viikkoon leiki ja sitten parina päivänä. En ylpeilis sillä että taapero osaa käyttää puhelinta /läppärii..eiköhän ne kerkee näprätä niitä myöhemminki. En osaa sanoa koska hankkisin lapselle puhelimen, varmaan kun rupee liikkuumaan yksin kavereilla tms. turvallisuus syistä.Ja varmasti hommaan kaikki mahdolliset estot :D Puhutteleva aihe ja jakaa varmasti mielipiteitä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on tv auki usein, ja ei Helmi vieläkään esim Pikku Kakkosesta innostu, vähän saattaa vilkuilla. Onhan sitä itsekin katsottu pienenä telkkaa :) mutta jotenkin koen tuon älypuhelinhomman erilaiseksi.

   Poista
 6. Meillä myös televisio pauhaa varmaan liikaa, ja jos neuvolassa osaisivat kysyä, niin kauhistuisivat. Mutta vain kotona. Musta leikkipuistoon ei missään nimessä mennä katselemaan videoita tai kuuntelemaan soittoääniä. Meillä tämä nyt ei sinänsä ole vielä ajankohtainen aihe, mutta veljenpoikien ollessa mukana puistoilemassa tästä täytyy kyllä ahkerasti muistuttaa.

  Poitsu ei ole vielä osoittanut minkäänlaista kiinnostusta ruutua kohtaan, joten siksikään en ole vielä ruvennut rajoittamaan. Mutta ehkä en ole tässä asiassa niin ehdoton kuin mitä vielä vaikkapa vuosi sitten ajattelin olevani. Mutta olen täysin samaa mieltä kanssasi: Rajoja täytyy kyllä ehdottomasti asettaa, jos ruutuajasta tulee ongelma! :)

  VastaaPoista