keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Isä ilman avioliittoa?

Vietettiin mukava viikonloppu tätilässä Syötteellä. Matkaa sinne tulee täältä Oulusta n. 145 km. Vauva oli koko piiitkän automatkan tyytyväisenä, tai noh kun pysähdyttiin kaupassa välillä iski nälkä joten siitä tuli pieni huuto. Vuorotellen sitten siipan kanssa käytiin kaupassa ja minä syötin takapenkillä :) 

Serkut ihastuivat tyttöön, ja hän olikin ihmeen rauhallinen koko reissun ajan. Siellä on kolme lasta, joista välillä lähtee ääntä melko paljonkin, oppipahan vauva nukkumaan metelissä. Tuli vain mieleen, miten hän nukkuu sitten täällä kotona kun on liian rauhallista... Täytynee alkaa pitämään televisiota tai radiota isommalla. Nukkuuhan tuo nytkin päikkäreitä sängyssään ilman ihmeempiä äänitehosteita. 

Kakkosvaunuja testaamassaVauva täyttää tällä viikolla 3 viikkoa, ja ihmettelin lauantaina miksei napatynkä ole vielä irronnut, sen kun kuulemmapitäisi irrota siinä parin viikon ikäisenä. No sitten se olikin tippunut vaippaan, kun täti pyöritteli vähän kovemmin aamupesulla navan aluetta topsi-puikolla. en tiedä ollaanko me vähän liian helläkätisesti puhisteltu sitä napaa vai oliko sattumaa että nyt sitten irtosikin. 

Serkku suukotteleeHymyjä on saatu, vai onkohan ne sittenkin vain niitä uni-ilmavaivahymyjä... :) noihin masuvaivoihin on selkeästi muutes auttanut vauvahieronta! Jalkapohjista kun hieroo, alkaa sellainen rutina vaipassa että huh huh. Ja maha toimii. Ollaan myös annettu aamuin illoin disflatyl-tippoja, ja se d-vitamiinikin aloitettiin tosi varovasti ja vieläkin mennään yhdellä tipalla, sanottiin neuvolasta mitä vaan mutta en halua kiusata pienen masua enempää. Eiköhän sitä kerkiä saada tarpeeksi kuitenkin sitä deetä. Käytiin isyyden selvittämisessä. Mielestäni on typerää ja vanhanaikaista, että tuollainen käytäntö on vielä 2010-luvulla. Tai no voihan se käytäntö olla, mutta miksei sitäkin voisi hoitaa vaikka netissä? Olisi vaan rasti ruutuun-juttu. Sitäpaitsi mistäpä ne tietää vaikka avioliitossa syntynytkin lapsi ei olisi aviomiehen lapsi? Mutta juridisesi se menee noin... Eipä siinä, ei kyllä ollut iso juttu. Ei se virkailija nyt hirveästi kysellytkään. Yhteishuoltajuuspaperit siinä samalla täytettiin kun molemmat ollaan huoltajia. Se yllätti, että vanhemmat ovat elatusvelvollisia vielä lapsen ollessa yli 18-vuotias JOS lapsi menee lukioon opiskelemaan?? Tässä taas arvotetaan lukio ja ammattikoulutus, joka on minusta väärin. Vaikka itsekin olen lukion käynyt, on ammattikoulutus yhtä hyvä "saavutus", ehkä jopa parempi. 

6 kommenttia:

 1. Ei luoja, miten ihmeessä se voi olla niin että vanhemmat on elatusvelvollisia täysi-ikäisyyden jälkeen nuoren ollessa LUKIOSSA? Haloo! Jos isyyden selvittäminen on mielestäsi vanhanaikaista, niin tuo lukio/ammattikouluerottelu on vielä enemmän ! :D Eikä niihin jatko-opintoihinkaan tänä päivänä vaadita lukiota vaan amiksestakin pääsee. Paras valinta mitä tuli tehtyä oli opiskella ammatti josta pitää - nyt olen ollut viisi vuotta työelämässä kun suurin osa saman ikäisistä vasta valmistuu...

  Paljon kuitenkin tsemppiä ja jaksamista teidän perheelle! Vauva on niiiiin suloinen <3 !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :)

   Juu en ymmärrä tuota perustetta. Löysin tällaisen netistä: "Laki lapsen elatuksesta 3 § 2 mom jossa sanotaan, että vanhemmilla on velvollisuus osallistua 18 vuotta täyttäneen lapsen koulutuskustannuksiin vaikka varsinainen elatusvelvollisuus päättyykin 18 ikävuoteen. Tämä koulutusmaksuvelvollisuus on elatusturvakäytännössä katsottu koskevan vain lukio/ammattikouluopiskelua." Eli tuossa kyllä koskee myös ammattikoulua.. Mutta niin sieltä sanottiin että lukio, ei ollut ammattikoulusta puhettakaan.

   Poista
  2. Joo, ei se kyllä pelkästään lukioa koske, vaan kaikkea muutakin ammatillista oppilaitosta. 2. asteen kouluissahan vanhempien tulot vaikuttavat opintotukeen 20-vuotiaaksi asti juuri tuon takia, että lain mukaan vanhemmat ovat velvollisia elättämään opiskelevaa lasta.

   Tuosta isyyden tunnustamisesta en oikein tiedä mitä mieltä olen, kun se ei itseäni millään tavalla koske. Aika monta kertaa olen nähnyt tapauksia, joissa on joko isäehdokkaita on ollut monia tai sitten isyys on vahvistettu, mutta myöhemmin tultu toisiin ajatuksiin ja sitten on haettu isyyden purkua. Näitä on kyllä ihan aviolasten kohdallakin..

   Poista
  3. Olipa järkevä tuo ensimmäinen lause. Siis koskee kaikkia 2. asteen koulutuksia.

   Poista
  4. Okei, miksihän se mainitsi vain lukion o_O

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista