lauantai 5. huhtikuuta 2014

Ronja RyövärintytärYstäväni vei minut tänään Oulun kaupunginteatteriin katsomaan Ronja Ryövärintytärtä. En ole aikuisiällä koskaan käynyt teatterissa! Lapsuudessakin muistaakseni vain kerran koulun kanssa, olisikohan näytös ollut Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Näytös oli aivan loistava, ei voi kuin hämmästellä, kuinka lahjakkaita näyttelijät olivat. Lähes kaikki varmaan tuntevat Astrid Lindgrenin sadun Ronjasta. Tässä kaupunginteatterin sivuilta lainattu esittely:

"Hurjana myrsky-yönä syntynyt Ronja kasvaa ryöväripäällikkö Matiaksen ainoana tyttärenä Matiaksenlinnassa. Ympärillä on ihmeellinen Matiaksenmetsä jännittävine asukkaineen, ja sinne varttuva Ronja tahtoo. Toinen joukko, Borkan johtamat ryövärit, asettuvat asumaan salaman halkaisseen linnan toiseen puoliskoon, ja joukkoja erottaa toisistaan syvä Helvetinkuilu.
”Mitä minä teen, jos eksyn metsään?”
”Etsit sieltä oikean polun.”

Ronja ystävystyy salaa Borkan pojan, Birkin kanssa. Ystävyys kuitenkin paljastuu vanhemmille, ja ilmiriidan keskeltä Ronja ja Birk karkaavat jännittävään Matiaksenmetsään asumaan. Kesä on vapauden aikaa.
Mutta ryöväripäälliköt eivät helpolla taivu tunnustamaan virheitään, ja näyttämöllä nähdään monta villiä juonenkäännettä, ennen kuin yhteinen uhka pakottaa kaikki jääräpäiset osapuolet heltymään. 
Hyväntuulisen esityksen valloittava äänimaailma ja musiikki yhdistyvät upeaan visuaalisuuteen. Ryövärijoukkojen vauhdikkaassa meiningissä on mukana reilusti huumoria ja tappelukohtaukset toteutetaan sympaattisella ryminällä. Näyttämöllä on mukana suuri joukko teatterin näyttelijöitä ja avustajia."

Tykkäsin siis esityksestä, ja voisin mennä uudestaankin katsomaan sen. Paikalla oli paljon lapsia, mutta ikäsuositus 7 oli hyvä, koska välillä oli jännempiäkin kohtauksia. Huumoria ei puuttunut, mutta vakavampiinkiin aiheisiin tartuttiin ja tuli jopa tippa linssiin. 

Lavasteet oli upeita. Olen muuten päässyt aiemminkin jo tutustumaan niihin, teimme nimittäin töissä lasten kanssa retken juuri tuon näytöksen kulisseihin, ja "Ronja" (Sanni-Mari Kanto) vastaili lasten kysymyksiin. Oli hienoa päästä kulisseihin katsomaan, miten kaikki tapahtuu. Harmi oli, että emme silloin lasten kanssa päässeet katsomaan itse näytöstä, mutta varmasti moni meni katsomaan sen vanhempiensa kanssa. Ja kulisseihin tutustumisestakin riitti juttua pitkään. 

Haluan ehdottomasti itsekin tutustuttaa tulevan lapseni teatterin ihmeelliseen maailmaan, on se sen verran erilainen kuin pelkästään elokuvat.

Kuvat lainattu täältä

1 kommentti: