perjantai 18. maaliskuuta 2016

Miksei saisi samistella?


Lähes aina kun puhutaan lastenvaatteista (nimenomaan siitä merkistä tai merkittömyydestä), se tuntuu menevän jollakin lailla tunteisiin. Viime aikoina olen lukenut muutamasta blogista siitä, kuinka jo sekin koetaan kiistelyn aiheeksi että joku haluaa pukea kaksoset tai eri-ikäiset sisarukset samanlaisiin vaatteisiin! Voi luoja, eikö ole oikeasti isompia ongelmia niillä ihmisillä jotka tällaisesta aiheesta valittavat? Kysynpähän vaan. Jotkut bloggaajat ovat jopa saaneet sellaisia kommentteja postauksiinsa, että on ällöttävää jos pukee lapsensa samanlaisiin vaatteisiin ja toteutetaanko siinä jotakin vanhempien nukkeleikkiä. Huoh... 

Minä tykkään pukea tytöt samanlaisiin vaatteisiin jos niitä molemmilla on. Se on mielestäni söpöä, en tiedä miksi ja en koe että minun sitä tarvitsee erikseen edes perustella. Joka päivä meillä ei samistella, silloin tällöin. Toki tytöillä on jo samanlaisia/samantyylisiä ulkoilupukujakin ja en niitä kyllä sen takia vaihda jos jotakin ei samistelu miellytä. Me tykätään. <3 

Tuo tiettyjen merkkien suosiminen kuumentaa myös tunteita. Meillä on merkki- ja merkittömiä vaatteita. Tällä hetkellä tykkään käyttää lapsilla mm. Gugguuta, Mini Rodinia ja ulkovaatteissa Molo ja Racoon on hyväksi havaittu. Gugguuta suosisin kotimaisuuden takia enemmänkin, mutta ei vaan raski ihan kaikkea ostaa kun laatu ja suomalaisuus näkyy tietenkin hinnassa. Tykkään myös Blaa!:sta, Vimmasta, Papusta ja muistakin kotimaisista. Ruotsalainen Mini Rodini on supersuosittu, ja tykkään niiden kankaiden tunnusta, 100 % luomupuuvillaahan ne onkin tietääkseni lähes kaikki. Niiden kuosit jakaa mielipiteitä, ja en tykkää läheskään kaikista. Oikeastaan kaunein kuosi heiltä on mielestäni juuri tuo riikinkukko, joka on tyttöjen frillamekoissa tuossa yläkuvassa. Ne on nytkin lapsilla yllään, mukavan tuntuiset päällä. Arvostan vaatteissa myös kestävyyttä, ja usein on huikea ero marketti- ja merkkivaatteen välillä. Onhan se ekologisempaakin ostaa sellainen vaate, joka kestää.

Saako ne kymmenien, jopa satojen eurojen vaatteet päällä sitten leikkiä ihan vapaasti? No saa. Mutta... Täytyy kyllä myöntää, että esim. syömistilanteissa vuoraan hieman paremmin ruokalapulla jonkin kalliimman vaatteen lapsen päällä. Kyllä ne tahrat lähtee hyvin esim. sappisaippualla, mutta ehkä minun täytyisi olla hieman rennompi tässä asiassa. Moni lastenvaateharrastaja ei ehkä halua myöntää tätä asiaa, mutta tosiaan niitä tiettyjä kalliimpia aarrevaatteita varjelee (lapsen lisäksi tietysti, älkää vetäkö herneitä nenuun) joskus vähän paremmin kuin markettivaatteita. Mutta joo, kyllä lapset niissä saa touhuta ainakin meillä ihan samalla lailla. 


Jotkut ihmettelee, miten äidit (ja isät) ostelee esim. pienestä lastenhoidontuesta suurella summalla vaatteita. Moni ei aina ymmärrä, että kun ostaa lapselle kalliimman merkkivaatteen (esim. 50 e maksavan mekon) saattaa siitä parhaassa tapauksessa saada saman hinnan takaisin kun myy eteenpäin tai jopa hieman enemmänkin jos se on oikein haluttu kuosi ja loppuunmyyty, edellyttäen toki että on hyväkuntoinen edelleen. Osa sitten rahoittaa uusia ostoksia tällä tavalla. Myönnetään, itsekin teen välillä niin. Tämä on harrastus siinä missä muutkin, älkää siis tuomitko vaan peace and lööööv! <3Meneekö sinulla tunteisiin kun keskustellaan lastenvaatteista? Mitä mieltä olet samistelusta?
23 kommenttia:

 1. Minusta on suloista että ostelet tytöille samanlaisia vaatteita

  VastaaPoista
 2. Kaikki on sallittua, jokainen tekee niin kuin haluaa. Aina on niitä ihmisiä, joiden mielestä toimit väärin, teetpä niin tai näin.
  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Tuntuu vaan että niin tunteisiin menee monesti kun puhutaan lastenvaatteista! :D

   Aurinkoista viikonloppua sinnekin!

   Poista
 3. Ei mene omasta mielestäni tunteisiin, vaikken aina kaikkien valintoja ymmärrä niin ei mun tarviikaan :) merkki tai merkitön, kunhan tarpeeseen sopiva ja käyttäjälleen mieleinen.

  Meillä on pojilla pari samanlaista paitaa, mutta harvemmin niitä käytetään yhtäaikaa. Samaa tyyliä voi olla, mut esim eriväriset on enemmän meidän juttu.

  Ei ahdista mua vaikka joku pukis kymmenen lastaan samanlaisiin vaatteisiin. Maksoi ne sitten euron tai 100 euroa kpl :)

  VastaaPoista
 4. Samikset on söpöjä!
  Ja nuo riikinkukko-tunikat ovat ihan pop!!!

  Lempeää viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vain, tykkään niin noista väreistä ja siitä milta ne tuntuu.

   Samoin sinulle!

   Poista
 5. Lapsilla samistelu on jees, mutta se että aikuiset pariskunnat pukeutuvat esim. lenkille samanlaiseen verkka tai tuulipuukuun on nou, nou mautonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en minäkään sille oikein lämpene. Paitsi kerran tilasin mulle ja miehelle samanlaiset pipot, on se ehkä yhesti sitä käyttänyt... :D niin ja onhan meillä tosiaan samanlaiset Lonsdalen collegehousut!

   Poista
 6. Mä joskus kuopuksen syntymän aikoihin sanoin etten pukisi poikia samanlaisiin vaatteisiin. Tämä ei johtunut siitä että se olisi mun mielestä jotain ihan kauheaa vaan siitä, ettei mun mielestä pojille vaan sopinut samat vaatteet. Nyt olen kyllä syönyt jo sanani ja pojilla on samanlaisia ja samasta mallista eri värisiä vaatteita :D

  Mun mielestä siis jokainen pukee lapsensa juuri sellaisiin vaatteisiin kuin haluaa. Se on perheiden ihan oma asia ja jokaisellahan on se oma makunsa :)

  VastaaPoista
 7. Samistelu jees, lastenvaatteet ylipäätään oujees! Merkkiä tai ei, niin niitä on kiva ostaa ja yleensähän ne ihan tarpeeseen on. Mä tykkään panostaa nimenomaan siks kun niistä vähän kalliimmista saa yleensä omansa melkein takas. :) Noi riikinkukot on kyllä tosi suloset <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä iso plussa kun yleensä saa juuri niistä merkkituotteista omansa pois tai ainakin melkein. :)

   Poista
 8. Iha ku olis mun kirjottama teksti 🙂
  Meillä myös tytöt samistelee jonkinverran. Ja nyt kun saatiin poika niin oon ostanu samasta kankaadta hälle bodin ja tytöille tunikat 😄 Kivoja esim kuviin.
  Ja lisäks tuo merkkien ostaminenkin on niin sama kuin mulla. Matketti aate ei kestä hyvännäköisenä kahta lasta kun taas tietyt merkit kestää ja niistä saa vielä hyvän honnan myydessä vaikka olisi jo kahdella käytetty!
  Huippu postaus. Näytän tämän jatkossa niille jotka päivittelevät neidän vaatetusvalintoja niin ymmärtävät etten oo ainut tätä mieltä 😂

  VastaaPoista
 9. Tykkään samistelusta ehdottomasti!! :)
  Edes osa vaatteista on kiva kun on samaa, vähintään housut :P
  Terveisin kolmen tytön äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuo yhdistely on kivaa,sekin että toisella on samanväriset housut kuin toisen paita jne. :)

   Poista
 10. Meillä oli pienenä serkustenkin kesken samanlaiset joulu mekot kaikilla neljällä tytöllä

  VastaaPoista
 11. Mulla menee tunteisiin! :D tai lähinnä ärsyttää ne kummastelut et miksi mä taas noita ostan ku kaapit pursuaa jo.
  Ärsyttää lähinnä se, että miten se muita niin kutittaa mihin mä mun omat pennoseni laitan. :D mä rakastan lastenvaatteita, ja pojat kyllä samistelee. Ne on kalliita joo, mutta annoin itselleni "luvan" ostaa kalliimpia, kun toinen poika syntyi. Köyhällä ei oo varaa ostaa halpaa, on todellakin täällä todettu ihan oikeaksi väitteeksi. Isoveljen laadukkaammat vaatteet on nyt pikkuveljen päällä, ja näyttää ja tuntuu kuin uudelta.

  VastaaPoista